Začali práce v lokalite Solivar

18.04.2012 Prešov

Prešov, 18.4.2012 – V rámci spolupráce mesta Prešov, Technického múzea v Košiciach a Strednou odbornou školou lesníckou v Prešove dnes začali práce na rekultivácii plôch v lokalite Solivar.

Spolupráca medzi samosprávou a Strednou odbornou školou lesníckou v Prešove má konkrétne kontúry. Po pracovnom rokovaní primátora Pavla Hagyariho, poslancov VMČ č. 5 a vedenia SOŠ lesníckej sa dnes začali práce na revitalizácii plôch a okolia Varne soli František v lokalite Solivar. V rámci odbornej praxe sa pod vedením riaditeľa školy Miroslava Fuchsa a vedúceho výcviku Petra Kvašňáka na prácach podieľa deväť študentov, ktorí odstraňujú náletové dreviny. Mesto sa spolupodieľa poskytnutím kontajnerov na BRO (biologicky rozložiteľný odpad) s jeho následným zhodnotením a výpomocou prostredníctvom odsúdených, ktorí budú od zajtra vykonávať v tejto lokalite manipulačné práce.

„Našim cieľom je vytvoriť novú oddychovú zónu s malým parkom pre obyvateľov Solivaru, Švábov či časť Sekčova,“ uviedol primátor Pavel Haygari, ktorý sa dnes spolu s poslancami za VMČ č. 5 Petrom Krajňákom, Ľudovítom Malagom a Miroslavom Benkom zúčastnil pri obhliadke plôch, na ktorých sa práce realizujú. „Aj revitalizáciou tejto časti sa snažíme napĺňať Memorandum o spolupráci, ktoré bolo medzi mestom a múzeom podpísané pred štyrmi rokmi,“ uviedol poslanec MsZ Peter Krajňák.

Za predpokladu priaznivého počasia je naplánované vyrezanie a vyčistenie plochy cca 2ha v okolí národnej kultúrnej pamiatky, ktorej obnova je naplánovaná v nasledujúcom období. Práce tejto prvej fázy by sa mali ukončiť v piatok.

V rámci dnešného kontrolného dňa sa načrtli aj práce v druhej fáze, na ktorej by mali spolupracovať základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta či Mládežnícky parlament a revitalizovať širšie okolie tejto lokality. „V tejto časti plánujeme osadiť lavičky na relax a oddych, vytvoriť detské ihrisko, či v objekte Mindžala aj malé soľné jazero,“ povedal na obhliadke primátor. „Veľmi si ceníme aktivitu a spoluprácu pána primátora, je vidieť, že má korene na Soľnej Bani,“ dodal na záver s úsmevom P. Krajňák.

Veronika Kmetóny Gazdová
 

Vyberte región

mark